Sigur.info - internet mai sigur pentru copii

Schimba cu varianta de desktop Inregistrare Autentificare

Despre concurs

Vrem respect pe Internet!

Despre Concurs

Concursul de proiecte are ca scop principal constientizarea de catre copii, tineri si adulti a potentialelor pericole implicate de navigarea pe Internet, precum si identificarea beneficiilor pe care Internetul le poate aduce in viata personala precum si in sistemul educational.

Este important ca mediul online sa ofere siguranta si confort utilizatorilor tineri, iar pentru ca acest lucru sa poata fi realizat, avem nevoie de o Neticheta agreata si respectata de toti Internautii din Romania. Neticheta reprezinta un set de reguli de buna purtare ce trebuie respectate cand interactionam pe Internet.

Prin concursul Vrem respect pe Internet! ii provocam pe participanti sa gaseasca astfel de reguli comune si benefice pentru siguranta online, precum si metode prin care le pot promova in randul copiilor si adultilor, astfel incat Internetul sa devina un spatiu mai putin periculos, in care navigatorii nu se ascund in spatele anonimatului si isi asuma comportamentul online intr-un mod responsabil.

Scoala si familia sunt responsabile sa le ofere celor mici informatiile si instrumentele necesare care sa le asigure o utilizare benefica a mediului online. Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie ca adultii sa dobandeasca un nivel minim de informare si educatie online pe baza caruia sa prezinte copilului asemanarile si deosebirile dintre viata reala si cea virtuala si un comportament online adecvat si responsabil pe care copiii si tinerii sa si-l poata insusi. Educatia online devine o necesitate atat in ‘cei 7 ani de acasa’, cat si in cadrul gradinitei si scolii. Este important ca cei mici sa constientizeze ca pe Internet trebuie sa dezvoltam acelasi comportament respectuos fata de ceilalti ca si in viata reala.

De asemenea, competitia isi propune sa creasca nivelul de constientizare in randul copiilor, tinerilor, profesorilor si parintilor cu privire la provocarile zilnice pe care mediul online le ridica: probleme referitoare la intimitate, sanatate si reputatie. Proiectele realizate ii vor ajuta pe participanti sa invete cum sa faca fata acestor provocari, cum sa le evite si sa le combata in momentul in care se confrunta cu ele.

Inapoi la inceputul paginii

Participanti

Copiii si tinerii cu varsta intre 5 si 18 ani sunt invitati sa participe cu proiecte multimedia in care vor ilustra opinia lor despre o Neticheta adecvata, modul in care o putem promova in randul copiilor si adultilor astfel incat aceasta sa fie respectata precum si despre consecintele lipsei unei netichete in mediul online Competitia este deschisa atat scolilor, cluburilor de tineret, cat si copiilor individual. Concurentii vor lucra individual sau in echipe de cate maxim trei persoane si vor fi coordonati de catre un adult: parinte, educator, invatator sau profesor. Copiii si adolescentii vor putea participa potrivit categoriei de varsta in care se incadreaza, astfel:

 • Categorie 6-12 ani
 • Categorie 13-18 ani

Proiectele vor putea fi trimise in unul din urmatoarele formate:

 • desene si creatii proprii scanate
 • afise
 • prezentari Power Point
 • filmulete video realizate cu aparat foto, video, telefon mobil, etc.
 • prezentari Flash
 • pagini web create special pentru concurs

Inapoi la inceputul paginii

Categorii speciale

Prin categoriile speciale vom premia cele mai implicate persoane si institutii in promovarea si asigurarea unei activitati online responsabile pe tot parcursul anului 2012. Categoriile de concurs sunt:

 • Profesorul Anului – cel mai implicat profesor in activitatile de promovare si constientizare a sigurantei online in randul elevilor si al comunitatii. Este luata in considerare si utilizarea Internetului, a resurselor online si a platformelor web in cadrul orelor de clasa si dezvoltarea si mentinerea unei comunitati online educative.
 • Scoala Anului – scoala cu cele mai multe activitati de promovare si constientizare a sigurantei online in randul elevilor, care sa fi incheiat parteneriate cu alte institutii si sa fi participat la programe internationale care vizeaza activitatea online. Este punctat si gradul de acces al elevilor la calculatoare securizate, precum si gradul de utilizare al Internetului in scopuri educative in timpul orelor de clasa de catre profesori sau elevi
 • Gradinita Anului- va fi premiata gradinita care prezinta cat mai clar si creativ intr-un proiect de echipa tema netichetei si a respectului pe Internet. Proiectul trebuie sa se incadreze in tema concursului national Vrem respect pe Internet! si incurajam ca echipa sa fie formata dintr-o grupa intreaga sub coordonarea educatorului responsabil.
 • Voluntarul Sigur.info al Anului – cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranta online in randul grupurilor-tinta si a initiat proiecte si activitati proprii in vederea asigurarii unui comportament responsabil de utilizare a Internetului
Inapoi la inceputul paginii

Perioada de desfasurare a concursului

 • 15 Octombrie 2012 – 06 Decembrie 2012 - Realizarea si trimiterea proiectelor si formularelor de inscriere;
 • 11 Decembrie 2012 – 15 Ianuarie 2013 - Desemnarea castigatorilor de catre Juriul special
 • 17 Ianuarie 2013 – Anuntarea castigatorilor
 • 5 Februarie 2013 - Premierea castigatorilor in cadrul Galei Sigurantei pe Internet
Inapoi la inceputul paginii